dijous, 2 d’octubre del 2014

Toca mirar endavant


El 4 de 7 amb agulla (c) al Concurs'14. (Foto: Maika Gámiz)
Ja han passat uns dies del Concurs Casteller de Torredembarra.
 
Ara, amb el cap fred, toca mirar endavant. Ahir a l'assaig ja es va veure, la concentració, el silenci, les ganes... ara ja tenim la vista posada amb la Diada de la Colla del proper 12 d'octubre, a les 12 h del migdia, a la plaça de la Vila, acompanyats de 4 colles més.
 
Podem i hem de fer-hi la millor actuació de la història, amb 3 castells de 7 i mig i, potser, alguna cosa més. Sabem que ho tenim a l'abast i que ho podem fer, que diumenge passat no vam poder i ens hem de demostrar que tot l'esforç i feina fets als assajos han valgut la pena.

Però cal seguir amb les mateixes ganes i motivació que fins ara, queda un mes de temporada i volem tancar-la amb tot el que tenim.

Cartell de la Diada Jove d'enguany amb les 5 colles que hi actuaran.

 
Per acabar de passar pàgina, complementar i deixar de banda aquesta primera diada, us posem a l'abast l'article que el president va enviar al setmanari El 3 de vuit, aquest passat dilluns, i que sortirà publicat demà.
 
Desitjar sort a totes les colles que participaran aquest cap de setmana a la segona i tercera jornada del Concurs, en especial a les convilatanes.
 Mala estratègia o mala organització?

Aquest és el debat que es pot generar després de la decisió del Jurat de suspendre la 1a. jornada del Concurs –la de les colles de 7- una hora després de començar a caure una pluja prou persistent. Uns diran que la Jove no vam ser prou estratègics, que amb el cel gris, hauríem d’haver anat des del primer moment a pels castells grans. Altres diran que s’hauria d’haver previst un espai per si plovia i que no es pot acabar un concurs amb la classificació resultant de la segona ronda. Tots tenen els seus arguments.
 
La sensació que ens deixa a la colla és de desencís i ràbia continguda. Desencís perquè hi portàvem una molt bona actuació que no vam poder intentar. Al darrera hi havia moltes hores d’assaig extra i de preparació per a un concurs que, per a nosaltres, és un dia de gran festa castellera, de colles modestes però no per això menys importants. Ràbia continguda perquè sabíem que teníem els castells per quedar dalt de tot i posar Vilafranca al podi. Els havíem de fer, és clar, però els teníem a l’abast i per només 5 minuts no vam poder fer la torre de 7. De descarregar-la, hauríem generat molts dubtes a un Jurat que no sé jo si s’hauria atrevit a tancar el concurs a segona ronda amb una colla descarregant la torre a tercera.
 
D’aquesta manera no s’hauria d’acabar un concurs. Segurament és la menys dolenta i la que s’havia aplicat en anteriors edicions, però segurament no és la més justa, parlant de concurs. Ens imaginem el mateix en una marató o en una cursa ciclista? Normalment, la competició no s’acaba a mitges, les estratègies de cada corredor o jugador sovint tenen molt a veure amb el resultat final. Quants resultats haguessin canviat radicalment si s’apliqués aquesta manera de fer a d’altres competicions! Hom sap quan es comença i quan s’acaba i els organitzadors es preocupen molt de garantir aquest temps de joc o de cursa.
 
Entenc que és el primer any que es duu a terme el concurs de les colles de 7 dins el Concurs de Castells general. Vull pensar que, en el futur, l’organització millorarà. Les colles que diumenge passat vam posar-hi tot per a portar un bon espectacle, les que van matinar a les 6 per venir de lluny o les que van venir des de les Illes, no es mereixien acabar amb dues rondes, com una diada castellera de pa sucat amb oli. Em pregunto: si hagués plogut a les 10 h del matí, amb totes les colles allà, no haguéssim ni començat? Que frustrant, oi?
 
L’espectacle casteller més gran del món mereix també tenir molt en compte aquesta primera jornada. Preveure i garantir que es puguin acabar les 5 rondes és molt important, saber les condicions que s’aplicaran també, així com deixar-les ben clares a les bases. Altrament, el resultat final pot no ser el més just.
 
Ànims a la colla i afeccionats: el proper diumenge 12 d’octubre tenim la Diada Jove i podrem fer i veure tot el que ens va quedar pendent el passat diumenge.
 
Manel Trias Vives
President Colla Jove Xiquets de Vilafranca
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada