dimarts, 16 d’octubre del 2012

Crònica: intens viatge a Euskal Herria

La canalla entrant pel passadís central del BEC.
Dissabte passat, de matinada, la Colla Jove de Vilafranca sortiem de viatge a Euskadi, en concret ens dirigiem a la localitat de Sopela (a 18 km de Bilbao), amb l’objectiu de participar en dos actes electorals (un dissabte a la tarda i un diumenge al migdia) amb presència castellera organitzats per EH Bildu amb motiu de les eleccions basques del proper dia 21 d’octubre. Als 115 castellers de la colla Jove ens van acompanyat 13 castellers dels Nois de la Torre i 12 castellers dels Castellers de Les Roquetes, colles amb les quals hi mantenim una excel•lent relació, éssent el torrencs els nostres padrins. També hi van assistir, a títol personal i per un tema d’amistat, un casteller dels Minyons de l’Arboç i la seva parella. Moltes gràcies per acompanyar-nos.

L’acte més important, veritablement gran, va ser el de dissabte a la tarda. La Jove no va anunciar prèviament aquest acte als mitjans per exprés desig de l’organització ja que es volia que fos “una veritable sorpresa”. De fet, la colla sabia que era una acte multitudinari –hi van assistir 12.000 persones segons l’organització- i que tindria gran repercussió mediàtica, però no en coneixia els detalls exactes que es van ultimar unes hores abans sobre la pista Bizkaia Arena del BEC (Bilbao Exhibition Center). Fins i tot el canvi de castell previst, que es va decidir que fos un 4 de 7 enlloc del 3 de 7, permetent així pujar a 3 castellers de tronc dels Nois de la Torre i gaudir més de l’experiència, a banda del simbolisme de les quatre barres catalanes-castell de quatre que va valorar positivament l’organització.


Aspecte general del BEC Bilbao abans de començar l'acte.


Assaig previ.

Amb tot, els organitzadors no volien deixar cap detall a la improvisació i es va fer un assaig sobre les 14:30 h, amb grallers i muntatge de pinya inclòs, en la qual tothom sabia exactament quina posició ocuparia. Al final d’aquesta prova, la Colla Jove vam decidir que muntaríem el castell des de zero, totalment nu, al bell mig del cercle previst, pas a pas, amb la presencia de diverses càmeres enregistrant tots els detalls i donant protagonisme a totes les parts del castell. El resultat, castellerament parlant, és que segurament aquest és el primer vídeo mediàticament important i difós arreu on es veu com es van configurant totes les parts de la pinya, enmig d’una expectació absoluta de les 12.000 persones, d'un silenci total, només trencat per aplaudiments generals intermitents en diversos moments. Com va dir en Quim Monzó al seu twitter @QuimMonzo: “No havia vist mai com es munta la base del castell i com es prenen les mides i s'ajusta tot. Impressionant!”. El vídeo el podeu veure aquí:
Sortida a la pista i extàsi col•lectiu.

La sortida a la pista va ser espectacular, sobre les 19 h de la tarda. Els castellers van sortir per dues portes laterals en 4 fileres, dues de les quals van anar pels laterals i dues més pel passadís central. En aquestes dues fileres centrals, la canalla de la Jove portava una ikurriña i una estelada. La colla -i immediatament tot el públic del BEC- es van posar a corejar el crit d’independència a la manera catalana: in- inde- independència! Els crits i aplaudiments van ser veritablement ensordidors i van posar la pell de gallina a més d’un, mentre la colla es col•locava al voltant d’un gran cercle central on totes les mirades es van fixar.

Tot seguit, al cap d’un parell de minuts des de la sortida, el BEC va reaccionar amb un silenci sepulcral, no es sentia ni una mosca, mentre els baixos i el cap de colla es van situar al mig i van començar a quadrar el castell. Contraforts, agulles, primeres mans, crosses, vents i la resta de la pinya van ésser muntats amb una expectació i silenci absoluts mentre es projectaven les imatges a la pantalla gegant del mateix acte. Al final, quan es van aixecar un munt de voluntaris bascos que van col·laborar a tancar la pinya, tot el pavelló es va posar a aplaudir, en un acte que volia simbolitzar la unió dels pobles català i basc per assolir els seus objectius comuns.

Acte seguit, van pujar els segons, es van col•locar, també entre aplaudiments. Tot seguit, el "terços amunt", mentre les gralles engegaven el toc de castell amplificat per una potent megafonia. I va començar a enlairar-se el castell, pis a pis, essent cadascún d’ells aplaudit per tota la gentada, especialment tota la canalla. I aquí va començar l’èxtasi col•lectiu, ja que, al fer l’aleta, es van desplegar del sostre una estelada i una ikurriña gegants mentre tot el pavelló es va posar a cridar, aquest cop a la manera basca, el crit: in-de-pen-dent-zi-a! Tot plegat, entre aplaudiments i crits generals i amb les gralles que ja no es sentien per megafonia, va anar desmuntant-se el castell, acabant amb aplaudiments generals, ovacions, crits, joia, abraçades i salutacions al públic. Val a dir que diversos components de la colla així com gent del públic, van plorar de l’emoció i intensitat d’aquell moment tan especial i que, potser amb el devenir dels anys, serà remarcable.


Diverses imatges del 4 de 7.

Una quart plorant emocionada.

Tot seguit, la colla va romandre al pavelló mentre la candidata a lehendakari, la Laura Mintegi, feia el seu parlament amb algunes referències també a Catalunya.


Al finalitzar, moment de salutacions, felicitacions, fotografies amb els caps de la formació i altres personalitats i fins i tot un component de la colla, acompanyat d’alguns petits de la colla, va ser ovacionat a l’escenari central portant una ikurriña i una estelada i saludant a la gentada.

El públic ovacionant un casteller que onejava una estelada i una ikurrinya.


L’endemà, el simbòlic castell, va ser portada d’alguns diaris com ara La Razón i El Mundo, va sortir a plana 2 del Gara i a molts diaris catalans també van aparèixer breus. A banda, també va sortir a la televisió basca i al Telenotícies de TV3, entre d’altres mitjans com TVE i Antena 3, etc.


Diumenge tranquil i emotiu a Sopela.


Després d’un merescut descans, la Colla Jove va despertar-se diumenge sota la pluja i l’acte previst a la localitat de Sopela va ser traslladat al mateix pavelló esportiu on dormia la colla, cosa que li va restar espectacularitat. Era un acte polític a nivell local que va incloure exhibicions folklòriques (amb aurresku a l’estelada i ikurriña inclòs), l’actuació musical d’un cantautor local amb una emotiva L’Estaca cantada per tot el pavelló en català i els parlaments de l’alcaldessa d’aquesta localitat, Saioa Villanueva (EH Bildu) amb l’obsequi d’una ikurriña oficial a la Colla Jove de Vilafranca. Tot seguit, el president de la Colla Jove, Manel Trias, va agrair en català i euskera el fet d’estar allí i va donar les gràcies per tot, a banda de fer una breu introducció als castells i explicar els que anaven a fer. L’exhibició castellera final que va incloure un 4 de 6 amb l’agulla, un intent desmuntat de 3 de 6 aixecat per sota per indecisió de la canalla, una torre de 6 i un 3 de 6, més dos pilars de 4 finals amb les corresponents banderes, molt aplaudit.


Pilars de 4 al final de l'actuació de Sopela, el diumenge.

L’acte va acabar amb el Cant dels Segadors i l’Eusko Gudariak, per passar a un dinar conjunt per a tothom, boníssim, a base de pintxos. Després la sortida, encara sota la pluja que ja no ens va deixar en tot el camí, de retorn a Vilafranca, on la colla va arribar cansada però amb una vivència que, de tan intensa i emotiva, difícilment s’oblidarà mai.

Gràcies a tots els que heu col·laborat en fer-ho possible!!

Lagun euskal herritar guztiei esker hain ondo egun hauetan hartu gaituzte!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada