dimarts, 15 de juliol del 2014

Cal Peitabí

La canalla després de descobrir la placa (Foto: Pepi Pérez).
Cal Peitabí és el nom que mantindrà el local de la Colla Jove de Vilafranca inaugurat dissabte passat. Després d'uns mesos parlant amb la família propietària de l'edifici, aquesta ha donat autorització per a poder fer servir aquest nom -de fet és un antic cognom d'origen occità, la branca catalana del qual sembla que prové de Prats de Molló- i que és com s'ha conegut sempre aquest vell celler (data de 1880) i posterior factoria de xocolata i bombons.

Vi i xocolata, raïm i cacau, bona combinació! Sobretot si el vi és dolç. Combinació que ens remet al plaer gastronòmic, a l'excitació sensorial, als somnis i desitjos de felicitat i festa que sempre han provocat els bons vins i les xocolates més excel·lents, que ens remeten al món dels adults, per la banda de la beguda, i a l'àmbit dels infants (i no tan infants) per la banda de l'aliment...

Tot això ens agradaria que es continués respirant a Cal Peitabí: sabors, olors, sensacions, plaers, desitjos, somnis, felicitat, festa... Ara, però, en clau castellera, en una comunió de tot plegat que, al materialitzar-se en un local d'assaig propi, en faci millorar, gaudir i viure els castells encara millor que fins ara ho hem fet.

Descoberta de la placa, tenim locaaal, tenim locaaaal! (Foto: Maika Gámiz)

I els actes, súper festius! D'entrada, per l'animositat, color i alegria que han trasmès els grups de folklore que hi han participat: els Timbalers d'Olivella, els Gegants de Sant Martí Sarroca, els Set Savis de la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní, els Panderos dels Monjos i el Grupo de Coros y Danzas Nuestra Señora de La Merced (Herencia - Ciudad Real). I tres grups de grallers (Sant Martí, Ribes i Toc de Vent de Castelldefels). Tots ells van fer una cercavila en la que també hi anavem els Castellers de Les Roquetes i la Jove.




Gegants de Sant Martí flanquejats pels Set Savis de la Festa de la Fil·loxera (Foto: CJXV)

El Grupo de Coros y Danzas de Herencia en plena acció (Foto: CJXV)


Els Timbalers d'Olivella van encapçalar la cercavila (Foto: Carme Gámiz)

El Ball de Panderos dels Monjos a la plaça de la Vila (Foto: Carme Gámiz)
Els pilars de 4 de les colles castelleres a l'arribada al local. (Foto: Pepi Pérez)

Els grups i les colles castelleres van ser obsequiats cadascun d'ells amb una ceràmica feta a mà, obra de la Rebeca Puértolas, del taller Zenc Espai Creatiu. Se n'han fet úniques 14 unitats, totes elles amb petites diferències.

Ceràmica commemorativa de la Diada. (Foto: Pepi Pérez)

Punt fosc: cap dels representants polítics de la vila va fer acte de presència. Tampoc eren imprescindibles però acostumen a anar (o a excusar-se si no poden) a aquests actes de les entitats de cultura popular de la vila, actes que no passen cada dia ni cada any. Entenem que no va venir ningú per coherència amb la manera de fer envers la colla dels darrers mesos ja que, per exemple, no van excusar-se ni van agrair la invitació, cosa que sí que van fer les altres institucions convidades (Generalitat, Diputació i Consell Comarcal). La coherència també és una virtut maca i, en aquest sentit, res a dir.

També va anar prou bé la diada castellera amb els Castellers de Les Roquetes i els Castellers de Mollet, on vam tornar a fer el 3 de 7 i vam fer el primer vano de 5 de la colla (l'intent desmuntat del 4 de 7, el deixem per comentar un altre dia i l'horari en que vam acabar, també...). Hi vam afegir una torre de 6 neta que vam haver d'agafar a la descarregada, a punt de sortir dosos, i un 4 de 6 net amb algunes novetats al tronc que va caure tontament quan es descarregava. Les altres colles van fer castells de 6 i pilars de 4.

El 3 de 7 que va obrir la Diada (Foto: Rosa Ma. Urgell)

Finalment, dir que el sopar i posterior concert amb La Banddarra va estar molt bé. Vam quedar sorpresos per aquest grup de Sant Climent de Llobregat, ska-reggae-rumba festiva i que sonava molt bé! La gent s'ho va passar en gran ballant i saltant, llàstima que hagués faltat més públic perquè la nit fos rodona, però entenem que és el primer any que fem aquesta festa i el fet de les dates, que són complicades, ja que hi comença a haver festes majors i la marxa de la costa també estira molt...

Tot plegat, molt i molt bé. Felicitem a tota la gent de la colla que ha fet una feinada aquestes darreres setmanes per preparar el local i els actes. A tots nivells, des dels paletes fins els pintors, des dels papers amb ajuntament i enginyer fins als que van estar dissabte amb les butifarres i la barra... Gràcies a tots i totes pel vostre esforç, implicació i sacrifici.

Enhorabona Jove! Amunt, Jove! 

Hi és tothom excepte tímids, despistats i les dues fotògrafes. (Foto: Pepi Pérez)
 




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada