dijous, 14 de juliol de 2011

Comunicat Participació a la FM 2011

Reproduïm avui el comunicat de la colla respecte a l'estat actual de la participació a la festa Major 2011:


La Colla Jove Xiquets de Vilafranca vol informar a tota la ciutadania, entitats, institucions, mitjans de comunicació i món casteller en general de la situació produïda arran del no taxatiu del Consell de la Festa Major a la participació de la colla en els actes de la FM 2011.

D’entrada, dir que la colla ha seguit sempre tots els passos necessaris i que, a mitjans de febrer de 2011, va comunicar per escrit al Consell de la FM -per segon any consecutiu ja que l’any 2010 també es va fer-, la disponibilitat per participar a la Festa Major. La colla, com és ben conegut, s’autoimposa des de bon principi el fet de portar castells de 7 pisos per actuar a les diades castelleres de la Plaça de la Vila, com és el cas de Festa Major. En aquell escrit, vam proposar al Consell poder fixar la data per prendre la decisió final a 30 de juny de 2011, donat que a la data límit del 31 de març que prenen de la seva normativa, les colles estem començant la temporada i era impossible decidir res de forma objectiva. La realitat ha estat que el Consell va prendre la decisió a mitjans de març, tirant pel dret i sense consultar-nos en cap moment per rebre informació de l’estat de la colla.

Després d’un silenci de més de dos mesos, quan ja corria pel boca a boca aquesta negativa, a primers de juny ens arriba un document del Consell amb data de sortida del registre del 24 de maig. En aquest escrit, el Consell argumenta que la colla no està consolidada i, ras i curt, decideix per una gran majoria que no pot participar a la FM. És remarcable el fet que el mateix president del Consell, el Regidor de Cultura, fa notar en aquest document que no està d’acord amb la decisió adoptada.

En els següents dies, sol•licitem una reunió amb el Regidor de Cultura per demanar una explicació del que està succeint. En aquesta reunió li mostrem simultàniament les fotografies dels tres castells que conformen una actuació clàssica de set (3de7, 4de7 i torre de 6), castells que la colla ja ha assolit però en diades separades. La fotografia és una evidència de la injustícia que s’està cometent i el Regidor de Cultura ens proposa fer una última reunió amb una representació del Consell per explicar-los els motius pels quals considerem que és un error la decisió presa, entre d’altres que s’està trencant la tradició de la vila com a ciutat castellera plural i oberta que sempre ha estat. No en va, amb els precedents a la mà de les colles que van sortir als anys 1983 i 1984 i que els mateixos consellers de la FM desconeixien de forma flagrant, serà la primera vegada que una colla castellera local, normalment constituïda i en ple funcionament, serà vetada per FM a la plaça de la Vila.
 
Aquesta reunió va transcórrer en un to normal. Quan ens vam adonar que els representants del Consell, en base a unes normes inflexibles però que quan ha convingut -tots ho hem vist- s’han trencat per diferents actors de la FM i en base a uns criteris de consolidació de la Colla Jove difosos i molt discutibles, no tenia cap mena de voluntat de revisar la seva decisió, vam dir-li al regidor de cultura que deixàvem el tema a les seves mans i a les de l’alcalde. Ara només esperem que puguin trobar una solució que respecti la tradició castellera de la vila, garanteixi la participació i obri portes enlloc de tancar-les.

Per acabar, tota la Junta volem demanar al món casteller vilafranquí, també als castellers i afeccionats d’altres colles, que per uns moments es posin en situació i, per esperit casteller, qüestionin decisions incomprensibles com aquesta, sigui a Vilafranca o en qualsevol altre plaça castellera. També agraïm l’atenció de tothom qui hagi llegit aquest comunicat.

Moltes gràcies. Anem amunt!

Manel Trias i Vives
President

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada